Two Empires, 10 Historical Points: The Buildings From Byzantine and Ottoman Empires

Erhan Kaya • Feb 05, 2022

Istanbul had been home to three empires. In the past, hosting great empires has led Istanbul to have many magnificent historical structures left from them. The history of Istanbul is literally the kind of splendour of the city. Here are Byzantine and Ottoman structures survived today.


Hagia Sophia Museum

One of the most visited museums in the world, Hagia Sophia means ‘Divine Wisdom’. Hagia Sophia is the largest Byzantine church built in Istanbul. The building, which was used as a church for 916 years, was converted into a mosque with the conquest of Istanbul. In 1935, it was turned into a museum with the request of Atatürk. It is of great importance to understand Byzantine architecture.


Hagia Eirene Church

Hagia Eirene Church, which means “Sacred Peace”, is a neighbour of Hagia Sophia and was built during the same period. After the conquest of Istanbul, despite the fact that it is located within the walls of the Topkapi Palace, it was not converted into a mosque. Therefore, it has survived to the present day without architectural changes. Hagia Eirene Church has great importance for the understanding of museums in Turkey because the first museum practice was done here.



Kariye Church

The history of the Kariye Museum, which means “outside the city”, dates back to the fourth century. The building built by Justinian was converted into a mosque after the conquest of Istanbul. In 1945, it became a museum. This place, known today as the Kariye Museum, was built in the 11th century. It has been damaged and repaired many times.


Basilica Cistern

The Basilica Cistern, which is one of the magnificent historic structures of Istanbul, was built by the Byzantine Emperor Justinian I between 527- 565. The aim of the cistern is to provide water to the palace by storing water. The building was used for a while with the conquest of Istanbul, and then it was forgotten. In the 1500s, two Dutch wanderers noticed this place and brought them to the surface again.


Valens Aqueduct

The aqueduct of Bozdoğan, the oldest aqueduct in Istanbul, was built by Emperor Valens. In the late Roman, Byzantine and Ottoman periods, the aqueduct provided the water needs of the city for 1500 years. The water of the Basilica Cistern comes from here.


Beylerbeyi Palace

A wooden palace was built in the first quarter of 19th century instead of Beylerbeyi Palace. But the palace was burned after a while. Then, the famous architect of the period Sarkis Balyan built the mansion we see today for Sultan Abdülaziz. Beylerbeyi Palace was used as a summer palace in the Ottoman Period, and foreign guests were also accommodated here.


Topkapi Palace

This palace was built after the conquest of Istanbul, and the construction lasted for 17 years. The structure which was constructed by Fatih Sultan Mehmet was started to be built in 1461. In Topkapı Palace, government works were carried out, and members of the dynasty lived as one of the most visited museums of the Istanbul, Topkapi Palace has been home to some famous works such as the sacred relics, Kasikci Diamond, clothes collection and collection of Chinese porcelain.


Dolmabahçe Palace

The Dolmabahçe Palace, built at the request of Sultan Abdülmecid, was used as the main palace in the last 70 years of the Ottoman Empire. Mustafa Kemal Atatürk lived and died here. It is possible to see many works in this structure.


Ahmet III Fountain

Located in Üsküdar Square, the III Ahmet Fountain was built in 1728 to suffice the needs of those passing through the Bosphorus. The couplets on the fountain were written by the famous poets of the period, Rahmi, Şakir and Nedim. At the intersection point of Üsküdar Paşalimanı Street and Hakimiyeti Milliye Street, it is possible to see this structure which is one of the most beautiful fountains of Istanbul.


Cağaloğlu Hammam

The Cağaloğlu Hammam was built by I Mahmut in 1741 to provide income for Hagia Sophia to the Architect Abdullah Agha. But the plan owner was Suleyman Agha. The structure of this work was done in classical Ottoman architecture and Baroque style. It is the last great bath in the Ottoman Period.



Galata Kulesi
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Galata Kulesi, İstanbul denince akla ilk gelen sembollerden birisidir. Dünyanın en güzel şehri olan İstanbul’un silüetinin ayrılmaz parçası olan Galata Kulesi’nin tarihini ve kule hakkındaki efsaneleri birlikte inceleyelim.
Kız Kulesi
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Kız Kulesi, İstanbul’un en zarif simgelerinden birisidir. Tarihi MÖ 5.yy’a kadar uzanır. Yunanlılar tarafından İstanbul Boğazı’nın Üsküdar sahiline yakın bir noktaya inşa edilmiştir. Üsküdar’da, Roma İmparatorluğu’ndan kalma tek mimari eserdir. Kız Kulesi tarihte bir çok farklı amaçla kullanılmıştır. Hakkında bir çok efsane ve hikaye bulunan Kız Kulesi’nin tarihini ve özelliklerini birlikte inceleyelim.
Pierre Loti
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Pierre Loti Tepesi, İstanbul’un Eyüp ilçesinde bulunan bir tepedir. Adını Fransız yazar Louis Marie Julien Viaud’dan alan tepe, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. 1876’da İstanbul’a yerleşen ve burada bir roman yazan, daha sonra ismini Pierre Loti olarak değiştiren Fransız yazar, bugün hala bu turistik tepe ile birlikte anılıyor. Pierre Loti Tepesi, büyülü atmosferi ve muhteşem manzarası ile hayranlık uyandıran bir yer. Eyüp’ten tepeye teleferik ile ulaşabiliyorsunuz ve çevresinde çok sayıda kafe bulunuyor.
eminönü
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Eminönü, İstanbul’un tarihi ve turistik merkezlerindendir. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait bir çok tarihi merkez Eminönü’nde bulunuyor. Bu bölge tarihteki tüm medeniyetlerin ilgisini çekmiştir. ‘Eminönü’ ismi ‘gümrüğün önü’ anlamına gelmektedir. Osmanlı İmparatorluğu zamanında burada Gümrük Emirliği bulunuyordu. Semtin isminin de buradan geldiği düşünülmektedir. Eminönü, İstanbul’un tarihi ve turistik merkezlerindendir. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait bir çok tarihi merkez Eminönü’nde bulunuyor. Bu bölge tarihteki tüm medeniyetlerin ilgisini çekmiştir. ‘Eminönü’ ismi ‘gümrüğün önü’ anlamına gelmektedir. Osmanlı İmparatorluğu zamanında burada Gümrük Emirliği bulunuyordu. Semtin isminin de buradan geldiği düşünülmektedir.
Yerebatan Sarnıcı
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Yerebatan Sarnıcı efsanelere konu olmuş bir yapıdır. İstanbul’un Tarihi Yarımada’sında bulunan Yerebatan Sarnıcı 1500 yıldır ayakta ve tüm gizemi ile dikkat çekmektedir. İstanbul’da gezilecek yerler arasından eşsiz bir yapı olan Yerebatan Sarnıcı, Bizans döneminde inşa edilmiştir. Sultanahmet’te bulunan sarnıç, şehir halkının su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmıştır. Her yıl binlerce turisti ağırlayan sarnıçta bir çok gizem bulunuyor. Medusa Başları ve Ağlayan Sütun mutlaka görmeniz gereken şeylerdendir.
balat
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Fener semtinden sonra Balat semti başlıyor. Balat İstanbul’un en çok ilgi çeken mahallelerinden biridir. Burası eski bir Yahudi mahallesidir. Önceleri burada Yahudiler yaşıyordu. Balat isminin; Rum dilinde saray anlamına gelen “palation” kelimesinden türediği düşünülmektedir. 15. yüzyılda, İspanya’daki engizisyon mahkemelerinden kaçarak İstanbul’a gelen Sefarad Yahudileri buraya yerleştiler. İstanbul’a Sultan 2. Beyazıt’ın daveti ile gelmişlerdi. Balat’ta Yahudiler, Fener’de Rumlar ve Ayvansaray’da Müslümanlar huzur içinde uzun yıllarca yaşadılar. Buradaki Yahudi topluluklar 1950’lerde başlayan İsrail göçü nedeni ile mahallelerini terkettiler. Balat’ı gezerken mutlaka görmeniz gereken yapılar var. Bu listede o mekanları bulacaksınız.
Vakıf Han
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Sirkeci’deki tek 5 yıldızlı otel olan Legacy Ottoman Otel’in binası oldukça önemli bir tarihe sahiptir. Otel; ihtişamlı görüntüsü, göyüzüne yükselen kubbeleri ve önemli lokasyonu ile gerçekten de ismi gibi ‘efsanevi’ bir yapıdır. Legacy Ottoman Otel’in binası 100 yıllık bir tarihe sahip. Osmanlı’nın son dönemlerine şahitlik yapmış ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna tanık olmuştur.
Legacy Ottoman
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Legacy Ottoman Otel binası, 1911 yılında Türk Milli Mimarlık akımının baş temsilcisi Mimar Kemaleddin Bey tarafından tasarlandı. 4. Vakıf Han binası olarak inşa edilen bina, Türk resmi mimari yapılarının ilk örneğidir. Osmanlı İmparatorluğu’nun yükseliş döneminin ilk mimari eserlerindendir. 20. yüzyılın başlarında bu bölgedeki resmi ofis ihtiyacını karşılamak için inşa edilmiştir.
balat
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Balat, İstanbul’un tam merkezinde bulunan küçük bir semt. Balat turu yapmak, İstanbul’un yerli ve yabancı ziyaretçileri için en eğlenceli aktivitelerdendir. Balat bölgesini en güzel şekilde gezmek için, Cibali – Fener – Balat mahallelerini tamamıyla gezmek gerek. Bu yürüyüş rotasında kültür dolu mekanlar, fotoğraf çekebileceğiniz eğlenceli yerler keşfedeceksiniz. Bu yazımızda Cibali ve Fener bölgesini anlatacağız. Bir sonraki içeriğimizde Balat ile ilgili seyahat önerilerini bulacaksınız. Balat gezi rehberini buradan inceleyebilirsiniz.
simit
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Ülkemiz şüphesiz ki, misafirlerine birçok yemek çeşidinin deneyimlenebileceği bir ortam sunuyor. Bu durumun en büyük nedeni binlerce yıl boyunca onlarca medeniyetin bu topraklarda yaşamış olması. Medeniyetler bu topraklardan geçip giderken arkalarında kültürlerini bırakıyorlar. Bu kültürlerden bir tanesi de birbirinden güzel lezzetler. Konu Türkiye olunca bu lezzetlere herhangi bir kafede rastlayabileceğiniz gibi herhangi bir sokakta da rastlayabiliyorsunuz. Osmanlı zamanında sokak lezzetlerinin apayrı bir yeri vardı. Gün doğumuyla kurulan tezgahlar, gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürüyordu. Hizmetkarlar, halk, tüccarlar ve nice gezginler bu seyyar satıcıların sokak lezzetleriyle karınlarını doyuruyorlardı. Ve bu sokak lezzetleri günümüze kadar ulaştı! İşte Osmanlı döneminden günümüze kadar gelebilmiş ve aşina olduğumuz 6 sokak lezzeti.
More Posts
Share by: