Eminönü’nde Mutlaka Görmeniz Gereken 9 Yer

Erhan Kaya • Feb 07, 2022

Eminönü, İstanbul’un tarihi ve turistik merkezlerindendir. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait bir çok tarihi merkez Eminönü’nde bulunuyor. Bu bölge tarihteki tüm medeniyetlerin ilgisini çekmiştir.

‘Eminönü’ ismi ‘gümrüğün önü’ anlamına gelmektedir. Osmanlı İmparatorluğu zamanında burada Gümrük Emirliği bulunuyordu. Semtin isminin de buradan geldiği düşünülmektedir.

1500 yıldan fazla bir zamandır ticaretin merkezi olarak görülmüştür burası. Modern zamanda alışveriş merkezlerinin sayısının artmasına rağmen halen bu ticari önemini korumaktadır. İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Haliç’in birleştiği bir nokta olması bu önemi korumasının en büyük nedenlerindendir.

Eminönü ilçesi, İstanbul’un tarihi merkezi gibidir. Mısır Çarşısı, Sirkeci Tren Garı, Yeni Camii, Galata Köprüsü gibi bir çok önemli mimari yapılar buradadır.

Eminönü bölgesi gezilecek yerler konusunda oldukça zengindir ve İstanbul’un mutlaka görülmesi gereken bir ilçesidir. Özgün tasarıma sahip Eminönü mekanları, tarihin içinde keyifle gezdiğinizi hissettirecek. Burayı gezmek isteyenler için Eminönü’nde gezilecek yerler listesi hazırladık. İşte,


İstanbul Eminönü gezilecek yerler listesi!

Gülhane Parkı

Diğer bir ismi “Sarayburnu Parkı” olan Gülhane Parkı, 1912 yılından beri park olarak hizmet vermektedir. Osmanlı İmparatorluğu zamanında Topkapı Sarayı’nın dış bahçesi olarak kullanılıyordu.

Parkta, Roma İmparatorluğu’ndan kalan Gotlar Sütunu bulunmaktadır. Ünlü Islahat Fermanı bu parkta ilan edilmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk Latin harflerini bu parkta tanıtmış ve ilk dersi burada vermiştir. Ayrıca Gülhane Parkı, Atatürk’ün heykelinin ilk kez dikildiği yer olarak bilinir.


Mısır Çarşısı

Eminönü denince akla ilk gelen yerlerden birisidir Mısır Çarşısı. Çarşı, nostaljik atmosferi ile dikkat çeker. Çok çeşitli çiçek tohumları, baharatlar, bitki kökleri gibi bir çok ürün satılır. Tüm bu ürünlerin kokuları birbirine karışır ve çok farklı bir dünya yaratır.

L şeklinde bir mimarisi olan Mısır Çarşısı, İstanbul’un en eski çarşılarından birisidir. 1660 yılında IV. Mehmet tarafından yaptırılan çarşının 6 adet kapısı bulunuyor.

Çarşıda; hediyelik eşya dükkânları, baharatçılar ve kuyumcular bulunuyor. Buranın Mısır’dan alınan vergilerle yaptırıldığı düşünülmektedir. Bu yüzden ismi de Mısır Çarşısı’dır. Çarşının eski ismi Valide Çarşısı’dır.

Eminönü Yeni Camii

Eminönü’nde gezilecek mekanlar arasında en muazzamlarından birisi de Yeni Camii’dir. Mimarisi, tarihi dokusu ve konumu ile eşsiz bir camidir. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan Yeni Camii, 1597-1665 yılları arasında yapılmıştır.

Camide beyaz, mavi ve turkuaz renkli motifler ve İznik çinileri bulunuyor. İki minareli caminin her bir minaresinde üçer tane şerefe bulunuyor. Cami içinde hamam, medrese ve darüşşifa yer bulunuyor.

Temelleri Sultan III. Murat’ın karısı Safiye Sultan tarafından attırılan camii, Sultan IV. Mehmet’in annesi Turhan Hatice Sultan tarafından tamamlattırıldı.

Yapımına Mimar Davut Ağa başlamıştır ama inşaatı bitiren mimar Mimar Başı Mustafa Ağa’dır.

Osmanlı döneminde yapılan camiler arasında inşaatı en uzun süren cami Yeni Camii’dir.

Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’un en eski sarnıcı olarak bilinir. Sultanahmet Meydanı’nda Aya Sofya’nın güneybatısında bulunur. Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından yaptırılmıştır.

‘Yerebatan’ ismi, halk tarafından konmuştur: yerin altında olduğu için. Ancak, sarnıç içindeki Bazilika nedeniyle ‘Bazilika Sarnıcı’ olarak da bilinir.

Yerebatan Sarnıcı 140 metre uzunluğa ve 70 metre genişliğe sahip bir dikdörtgen yapıdadır. Yaklaşık olarak 100.000 ton su taşıma hacmine sahiptir. 9 metre yüksekliğe sahip 336 adet sütunu vardır.

İstanbul Osmanlı Devleti tarafından fethedildikten sonra bir süre daha kullanılan sarnıç daha sonra kullanılmamıştır.

Sarnıcın içinde, kuzeybatı kısmında Medusa Başı bulunmaktadır. Mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.


Galata Köprüsü

Galata Köprüsü, Eminönü’den Karaköy’e doğru uzanan, Haliç üzerindeki köprüdür. Özgün mimarisi ile dikkat çeken köprüde, günün her saatinde oltaları ile balık tutan insanları görmek mümkün. Ayrıca köprünün altında da çok sayıda balıkçı restoranları ve kafeler bulunmaktadır.

Galata Köprüsü 490 metre uzunluğa ve 42 metre genişliğe sahiptir. Köprü üstünde 3 şeritli araç yolu, yaya yolu ve tramvay hattı bulunmaktadır.

Köprünün 80 metrelik kısmı açılabilen baskül şeklindedir. Bu özelliği ile dünyadaki ender tasarımlardan biridir.

Galata Kulesi üzerinde İstanbul’un pek çok turistik yapısını görmek de mümkündür; Galata Kulesi, Topkapı Sarayı, Yeni Camii, Beyazıt Kulesi ve şehir vapurları.


PTT Müzesi

PTT Müzesi, 6500 metrekarelik alana sahip, 3 katlı bir yapıdır. Haberleşme ağının tarihten bugüne gösterdiği gelişimi simgeleyen tarihi PTT binası ihtişamı ve mimari güzelliği ile dikkat çekmektedir.

Müze binasının giriş katında PTT’nin kuruluşu yıllarından beri kullanılmış olan objeler sergileniyor. Silah, damga, mühür, telefon ve telgraf makineleri, postacı çantası ve tartılar… bunlara benzer yüzlerce obje sergilenmektedir. Ana sergi bölümünde 1900 yılından kalma pullar sergilenir.

Müzeye giriş ücretsizdir.


Fransız Hapishanesi

Fransız Hapishanesi, 1800’lü yıllardan günümüze kadar kalmış nadir yapılardandır.

İstanbul’daki Fransız kökenli suçluların hapsedildiği bir bina olan Fransız Hapishanesi şu anda kültür merkezi olarak hizmet vermektedir.

Eski dönemlerde hapishanenin 20 odası, bir mutfağı, yemek salonu ve hatta bir hamamı dahi bulunuyordu.

Günümüzde kültür ve sanat merkezi haline getirilen hapishane de tüm odalar tiyatro, resim, müzik ve sergi olarak kullanılmaktadır.


Tarihi Gedik Paşa Hamamı

1475 yılında Ahmet Gedik Paşa tarafından Mimar Hayrettin’e yaptırılmıştır. Tarihi ve mistik dokusuyla efsanevi bir atmosferi olan hamam, bir çok turistin uğrak yeridir.

Hamamda kadın ve erkeklere ayrı mekânlarda hizmet verilmektedir.

Hamamın giriş kısmında geleneksel Osmanlı mimarına ait yapılar bulunur. Buradaki yıkanma bölümleri mermerdendir.

Sauna ve havuzun da yer aldığı tarihi hamamda kese ve masaj gibi hizmetler de bulunur.


Ahi Çelebi Camii

Ahi Çelebi Camii, Eminönü sahil şeridinde bulunuyor. Osmanlı’nın en parlak dönemlerinde yaşamış olan Doktor Ahi Çelebi adına yaptırılmıştır. Camii’nin mimarı Mimar Sinan’dır.

Cami kapısından içeriye girildiğinde iki eşit bölüme ayrıldığı görülen yapı farklı mimarisi ile dikkat çeker. Caminin ilk bölümü altı kubbelidir. Ikinci bölüm ise basık kubbeli, renkli camlı, küçük balkonlu ve mihraplıdır.


Galata Kulesi
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Galata Kulesi, İstanbul denince akla ilk gelen sembollerden birisidir. Dünyanın en güzel şehri olan İstanbul’un silüetinin ayrılmaz parçası olan Galata Kulesi’nin tarihini ve kule hakkındaki efsaneleri birlikte inceleyelim.
Kız Kulesi
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Kız Kulesi, İstanbul’un en zarif simgelerinden birisidir. Tarihi MÖ 5.yy’a kadar uzanır. Yunanlılar tarafından İstanbul Boğazı’nın Üsküdar sahiline yakın bir noktaya inşa edilmiştir. Üsküdar’da, Roma İmparatorluğu’ndan kalma tek mimari eserdir. Kız Kulesi tarihte bir çok farklı amaçla kullanılmıştır. Hakkında bir çok efsane ve hikaye bulunan Kız Kulesi’nin tarihini ve özelliklerini birlikte inceleyelim.
Pierre Loti
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Pierre Loti Tepesi, İstanbul’un Eyüp ilçesinde bulunan bir tepedir. Adını Fransız yazar Louis Marie Julien Viaud’dan alan tepe, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. 1876’da İstanbul’a yerleşen ve burada bir roman yazan, daha sonra ismini Pierre Loti olarak değiştiren Fransız yazar, bugün hala bu turistik tepe ile birlikte anılıyor. Pierre Loti Tepesi, büyülü atmosferi ve muhteşem manzarası ile hayranlık uyandıran bir yer. Eyüp’ten tepeye teleferik ile ulaşabiliyorsunuz ve çevresinde çok sayıda kafe bulunuyor.
Yerebatan Sarnıcı
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Yerebatan Sarnıcı efsanelere konu olmuş bir yapıdır. İstanbul’un Tarihi Yarımada’sında bulunan Yerebatan Sarnıcı 1500 yıldır ayakta ve tüm gizemi ile dikkat çekmektedir. İstanbul’da gezilecek yerler arasından eşsiz bir yapı olan Yerebatan Sarnıcı, Bizans döneminde inşa edilmiştir. Sultanahmet’te bulunan sarnıç, şehir halkının su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmıştır. Her yıl binlerce turisti ağırlayan sarnıçta bir çok gizem bulunuyor. Medusa Başları ve Ağlayan Sütun mutlaka görmeniz gereken şeylerdendir.
balat
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Fener semtinden sonra Balat semti başlıyor. Balat İstanbul’un en çok ilgi çeken mahallelerinden biridir. Burası eski bir Yahudi mahallesidir. Önceleri burada Yahudiler yaşıyordu. Balat isminin; Rum dilinde saray anlamına gelen “palation” kelimesinden türediği düşünülmektedir. 15. yüzyılda, İspanya’daki engizisyon mahkemelerinden kaçarak İstanbul’a gelen Sefarad Yahudileri buraya yerleştiler. İstanbul’a Sultan 2. Beyazıt’ın daveti ile gelmişlerdi. Balat’ta Yahudiler, Fener’de Rumlar ve Ayvansaray’da Müslümanlar huzur içinde uzun yıllarca yaşadılar. Buradaki Yahudi topluluklar 1950’lerde başlayan İsrail göçü nedeni ile mahallelerini terkettiler. Balat’ı gezerken mutlaka görmeniz gereken yapılar var. Bu listede o mekanları bulacaksınız.
Vakıf Han
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Sirkeci’deki tek 5 yıldızlı otel olan Legacy Ottoman Otel’in binası oldukça önemli bir tarihe sahiptir. Otel; ihtişamlı görüntüsü, göyüzüne yükselen kubbeleri ve önemli lokasyonu ile gerçekten de ismi gibi ‘efsanevi’ bir yapıdır. Legacy Ottoman Otel’in binası 100 yıllık bir tarihe sahip. Osmanlı’nın son dönemlerine şahitlik yapmış ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna tanık olmuştur.
Legacy Ottoman
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Legacy Ottoman Otel binası, 1911 yılında Türk Milli Mimarlık akımının baş temsilcisi Mimar Kemaleddin Bey tarafından tasarlandı. 4. Vakıf Han binası olarak inşa edilen bina, Türk resmi mimari yapılarının ilk örneğidir. Osmanlı İmparatorluğu’nun yükseliş döneminin ilk mimari eserlerindendir. 20. yüzyılın başlarında bu bölgedeki resmi ofis ihtiyacını karşılamak için inşa edilmiştir.
balat
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Balat, İstanbul’un tam merkezinde bulunan küçük bir semt. Balat turu yapmak, İstanbul’un yerli ve yabancı ziyaretçileri için en eğlenceli aktivitelerdendir. Balat bölgesini en güzel şekilde gezmek için, Cibali – Fener – Balat mahallelerini tamamıyla gezmek gerek. Bu yürüyüş rotasında kültür dolu mekanlar, fotoğraf çekebileceğiniz eğlenceli yerler keşfedeceksiniz. Bu yazımızda Cibali ve Fener bölgesini anlatacağız. Bir sonraki içeriğimizde Balat ile ilgili seyahat önerilerini bulacaksınız. Balat gezi rehberini buradan inceleyebilirsiniz.
simit
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Ülkemiz şüphesiz ki, misafirlerine birçok yemek çeşidinin deneyimlenebileceği bir ortam sunuyor. Bu durumun en büyük nedeni binlerce yıl boyunca onlarca medeniyetin bu topraklarda yaşamış olması. Medeniyetler bu topraklardan geçip giderken arkalarında kültürlerini bırakıyorlar. Bu kültürlerden bir tanesi de birbirinden güzel lezzetler. Konu Türkiye olunca bu lezzetlere herhangi bir kafede rastlayabileceğiniz gibi herhangi bir sokakta da rastlayabiliyorsunuz. Osmanlı zamanında sokak lezzetlerinin apayrı bir yeri vardı. Gün doğumuyla kurulan tezgahlar, gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürüyordu. Hizmetkarlar, halk, tüccarlar ve nice gezginler bu seyyar satıcıların sokak lezzetleriyle karınlarını doyuruyorlardı. Ve bu sokak lezzetleri günümüze kadar ulaştı! İşte Osmanlı döneminden günümüze kadar gelebilmiş ve aşina olduğumuz 6 sokak lezzeti.
Mıhlama
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Osmanlı kültürü gerek varlığı sırasında gerekse sonrasında birçok yönüyle tüm dünyanın ilgisini çeken bir kültürdü. Bu kültürün dikkat çeken bölümlerden bir tanesi de hiç şüphesiz mutfağıydı. Osmanlı’da mutfağın önemini Topkapı Sarayı’nın mutfağının tamı tamına 5250 metrekare olmasından anlayabiliriz aslında. Osmanlı mutfağının dünya mutfakları arasında hatrı sayılır bir yere sahip olmasını ise Anadolu’nun bereketli topraklarına, tarihi zenginliklerine ve farklı kültürlerin etkisine bağlayabiliriz. Kısaca toparlamak gerekirse; Osmanlı’nın zengin mutfağı, daima bu toprakları ziyaret edenleri şaşırttı! Peki, Osmanlı mutfağında ne tür lezzetler vardı? İşte Osmanlı mutfağına ait 8 farklı ve leziz yemek!
More Posts
Share by: