İstanbul’un Sembolleri: Galata Kulesi

Erhan Kaya • Feb 07, 2022

Galata Kulesi, İstanbul denince akla ilk gelen sembollerden birisidir. Dünyanın en güzel şehri olan İstanbul’un silüetinin ayrılmaz parçası olan Galata Kulesi’nin tarihini ve kule hakkındaki efsaneleri birlikte inceleyelim.


Galata Kulesi Tarihi ve Özellikleri

528’den Kalma Bir Bizans Eseri

Galata Kulesi dünyanın en eski kulelerinden birisidir. Bizans İmparatoru Anastasius tarafından 528 yılında fener kulesi olarak yaptırılmıştır.

1204 yılındaki Haçlı Seferleri sırasında hasar gören ve neredeyse tamamen yıkılan kule, 1348 yılında Cenevizliler tarafından onarılmıştır. Galata Kulesi’ni yeniden ayağa kaldıran Cenevizliler kuleye “İsa Kulesi” ismini koydular.

Galata, tarihi boyunca birçok farklı şekilde kullanılmıştır. 16. yüzyılda savaş esirlerinin barınağı, Sultan III. Murat döneminde rasathane, 1717’den itibaren de yangın kulesi olarak kullanılmıştır.

Galata Kulesi tarihi boyunca pek çok kez hasar görmüş ve yeniden onarılmııştır. III. Selim döneminde çıkan bir yangında kulenin büyük bölümü yanmış. 1831 yılında başka bir yangında yine hasar görmüş ve yeniden onarılmış. 1875 yılında bir fırtına nedeniyle kulenin külahı devrilmiştir. Kuleyi bugünkü görünümüne kavuşturan onarım ise 1967’de tamamlanmıştır.


İstanbul’un En Uzun Yapısı

1445-1446 yılları arasında ek destekler ile yükseltilen kule İstanbul’un en yüksek yapısıydı. Yüksekliği yerden çatının en uç kısmına kadar 69.90 metredir.

Yapılan statik hesaplamalara göre 10.000 ton olan kule, sade tasarıma rağmen çok ihtişamlı.

Kulenin zeminindeki çukurlarda yapılan araştırmalarda kafa tasları ve insan kemikleri bulunmuştur. Bir zamanlar kulenin altında zindan olduğu anlaşılıyor.

Galata Kulesi Efsaneleri

İstanbul’un simgesi olan Galata Kulesi; hayal gücünün eseri ve tarihi belgelerle kanıtlanmış pek çok efsaneye ev sahipliği yapıyor. Haydi bu efsanelerden bazılarına bakalım.

İstanbul’a ilk kez gelen Cenevizli denizcilere, beyaz bir martının karanlıkta yol gösterdiği anlatılır. Cenevizliler bu martıyı Hz İsa ile özdeşleştirmişlerdir. Bir gün onu yuvasına kadar takip ettikten sonra yakalar, pişir ve yerler. Yuvasının bulunduğu yere de onun hatırası için Galata Kulesi’ni inşa ederler.

Bir başka efsaneye göre; Galata Kulesi’ne birlikte çıktığın kişiyle evlenirsin derler. Bu efsane, Roma döneminden kalma. Bu inanca göre; Galata Kulesi’ne ilk kez beraberce çıkan bir çift, mutlaka evlenirmiş. Eğer taraflardan birisi, daha önceden kuleye çıkmışsa bu tılsım bozulur.

Bir başka efsanede ise Galata Kulesi ile Kız Kulesi birbirine aşıktır ama aralarında bulunan İstanbul Boğazı, sevgililerin kavuşmasını engeller. Galata Kulesi aşkını mektuplara yazar yıllarca ve Kız Kulesi’ne olan hasretini kelimelere döker. Hezarfen Ahmet Çelebi, uçmak için kuleye çıktığında, Galata Kulesi onun kulağına Kız Kulesi’ne olan aşkını fısıldar ve mektupları ona verir. Rüzgarı arkasına alan Hezarfen, mektupları Kız Kulesi’ne ulaştırır. Böylece Kız Kulesi aşkının tek taraflı olmadığını anlar. Bu iki aşık, İstanbul’un en güzel manzarasını oluşturur.


Hezarfen Ahmet Çelebi Galata’dan Uçuyor

Kollarına tahta kanatlar takarak ilk uçuş deneyimini gerçekleştiren Hezarfen Ahmet Çelebi kendini Galata Kulesi’nden boşluğa bırakmış.

Ünlü Türk gezgin Evliya Çelebi’nin anlattıklarına göre; Hezarfen Ahmet Çelebi Galata Kulesi’nin zirvesinden lodos rüzgarı ile uçarak Üsküdar’a inmiştir.

Galata Kulesi’ne Nasıl Gidilir?

Galata Kulesi, Beyoğlu’nun alt, Karaköy’ün üst kısmında bulunuyor. Kuleye, metro ile Şişhane durağında indikten sonra İstiklal Caddesi üzerinden yürüyerek 5 dakikada ulaşılabilir.

Eğer Karaköy’de iseniz, tüneli kullanarak Taksim’e ulaşabilir, 5 dakika yürüyüş mesafesindeki Galata Kulesi’ne ulaşabilirsiniz.

Araba ile gelenler ise, Tarlabaşı Taksim yolu üzerinden gelirken Galata Kulesi tabelasını görünce sağa girip orada yakında bir otoparka otomobillerini bırakabilirler.



Galata Kulesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Galta Kulesi’nin ziyaret saatleri 9:00-19:00 arası. Türkler için 10 TL olan giriş ücreti, öğrenciler için 5 ve turistler için 25 TL.

İstanbul Manzaralı Bir Teras Restoran

Kulenin üst katında bir restoran bulunuyor. Çok pahalı olmayan ve Türk mutfağının eşsiz menüsünün bulunduğu bu restoranda, İstanbul’un eşsiz manzarasını seyredebilirsiniz.

Restoran en son siparişi gece 10’da alıyor, kafe ise saat 20:30’da kapanıyor.


Kız Kulesi
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Kız Kulesi, İstanbul’un en zarif simgelerinden birisidir. Tarihi MÖ 5.yy’a kadar uzanır. Yunanlılar tarafından İstanbul Boğazı’nın Üsküdar sahiline yakın bir noktaya inşa edilmiştir. Üsküdar’da, Roma İmparatorluğu’ndan kalma tek mimari eserdir. Kız Kulesi tarihte bir çok farklı amaçla kullanılmıştır. Hakkında bir çok efsane ve hikaye bulunan Kız Kulesi’nin tarihini ve özelliklerini birlikte inceleyelim.
Pierre Loti
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Pierre Loti Tepesi, İstanbul’un Eyüp ilçesinde bulunan bir tepedir. Adını Fransız yazar Louis Marie Julien Viaud’dan alan tepe, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. 1876’da İstanbul’a yerleşen ve burada bir roman yazan, daha sonra ismini Pierre Loti olarak değiştiren Fransız yazar, bugün hala bu turistik tepe ile birlikte anılıyor. Pierre Loti Tepesi, büyülü atmosferi ve muhteşem manzarası ile hayranlık uyandıran bir yer. Eyüp’ten tepeye teleferik ile ulaşabiliyorsunuz ve çevresinde çok sayıda kafe bulunuyor.
eminönü
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Eminönü, İstanbul’un tarihi ve turistik merkezlerindendir. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait bir çok tarihi merkez Eminönü’nde bulunuyor. Bu bölge tarihteki tüm medeniyetlerin ilgisini çekmiştir. ‘Eminönü’ ismi ‘gümrüğün önü’ anlamına gelmektedir. Osmanlı İmparatorluğu zamanında burada Gümrük Emirliği bulunuyordu. Semtin isminin de buradan geldiği düşünülmektedir. Eminönü, İstanbul’un tarihi ve turistik merkezlerindendir. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait bir çok tarihi merkez Eminönü’nde bulunuyor. Bu bölge tarihteki tüm medeniyetlerin ilgisini çekmiştir. ‘Eminönü’ ismi ‘gümrüğün önü’ anlamına gelmektedir. Osmanlı İmparatorluğu zamanında burada Gümrük Emirliği bulunuyordu. Semtin isminin de buradan geldiği düşünülmektedir.
Yerebatan Sarnıcı
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Yerebatan Sarnıcı efsanelere konu olmuş bir yapıdır. İstanbul’un Tarihi Yarımada’sında bulunan Yerebatan Sarnıcı 1500 yıldır ayakta ve tüm gizemi ile dikkat çekmektedir. İstanbul’da gezilecek yerler arasından eşsiz bir yapı olan Yerebatan Sarnıcı, Bizans döneminde inşa edilmiştir. Sultanahmet’te bulunan sarnıç, şehir halkının su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmıştır. Her yıl binlerce turisti ağırlayan sarnıçta bir çok gizem bulunuyor. Medusa Başları ve Ağlayan Sütun mutlaka görmeniz gereken şeylerdendir.
balat
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Fener semtinden sonra Balat semti başlıyor. Balat İstanbul’un en çok ilgi çeken mahallelerinden biridir. Burası eski bir Yahudi mahallesidir. Önceleri burada Yahudiler yaşıyordu. Balat isminin; Rum dilinde saray anlamına gelen “palation” kelimesinden türediği düşünülmektedir. 15. yüzyılda, İspanya’daki engizisyon mahkemelerinden kaçarak İstanbul’a gelen Sefarad Yahudileri buraya yerleştiler. İstanbul’a Sultan 2. Beyazıt’ın daveti ile gelmişlerdi. Balat’ta Yahudiler, Fener’de Rumlar ve Ayvansaray’da Müslümanlar huzur içinde uzun yıllarca yaşadılar. Buradaki Yahudi topluluklar 1950’lerde başlayan İsrail göçü nedeni ile mahallelerini terkettiler. Balat’ı gezerken mutlaka görmeniz gereken yapılar var. Bu listede o mekanları bulacaksınız.
Vakıf Han
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Sirkeci’deki tek 5 yıldızlı otel olan Legacy Ottoman Otel’in binası oldukça önemli bir tarihe sahiptir. Otel; ihtişamlı görüntüsü, göyüzüne yükselen kubbeleri ve önemli lokasyonu ile gerçekten de ismi gibi ‘efsanevi’ bir yapıdır. Legacy Ottoman Otel’in binası 100 yıllık bir tarihe sahip. Osmanlı’nın son dönemlerine şahitlik yapmış ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna tanık olmuştur.
Legacy Ottoman
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Legacy Ottoman Otel binası, 1911 yılında Türk Milli Mimarlık akımının baş temsilcisi Mimar Kemaleddin Bey tarafından tasarlandı. 4. Vakıf Han binası olarak inşa edilen bina, Türk resmi mimari yapılarının ilk örneğidir. Osmanlı İmparatorluğu’nun yükseliş döneminin ilk mimari eserlerindendir. 20. yüzyılın başlarında bu bölgedeki resmi ofis ihtiyacını karşılamak için inşa edilmiştir.
balat
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Balat, İstanbul’un tam merkezinde bulunan küçük bir semt. Balat turu yapmak, İstanbul’un yerli ve yabancı ziyaretçileri için en eğlenceli aktivitelerdendir. Balat bölgesini en güzel şekilde gezmek için, Cibali – Fener – Balat mahallelerini tamamıyla gezmek gerek. Bu yürüyüş rotasında kültür dolu mekanlar, fotoğraf çekebileceğiniz eğlenceli yerler keşfedeceksiniz. Bu yazımızda Cibali ve Fener bölgesini anlatacağız. Bir sonraki içeriğimizde Balat ile ilgili seyahat önerilerini bulacaksınız. Balat gezi rehberini buradan inceleyebilirsiniz.
simit
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Ülkemiz şüphesiz ki, misafirlerine birçok yemek çeşidinin deneyimlenebileceği bir ortam sunuyor. Bu durumun en büyük nedeni binlerce yıl boyunca onlarca medeniyetin bu topraklarda yaşamış olması. Medeniyetler bu topraklardan geçip giderken arkalarında kültürlerini bırakıyorlar. Bu kültürlerden bir tanesi de birbirinden güzel lezzetler. Konu Türkiye olunca bu lezzetlere herhangi bir kafede rastlayabileceğiniz gibi herhangi bir sokakta da rastlayabiliyorsunuz. Osmanlı zamanında sokak lezzetlerinin apayrı bir yeri vardı. Gün doğumuyla kurulan tezgahlar, gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürüyordu. Hizmetkarlar, halk, tüccarlar ve nice gezginler bu seyyar satıcıların sokak lezzetleriyle karınlarını doyuruyorlardı. Ve bu sokak lezzetleri günümüze kadar ulaştı! İşte Osmanlı döneminden günümüze kadar gelebilmiş ve aşina olduğumuz 6 sokak lezzeti.
Mıhlama
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Osmanlı kültürü gerek varlığı sırasında gerekse sonrasında birçok yönüyle tüm dünyanın ilgisini çeken bir kültürdü. Bu kültürün dikkat çeken bölümlerden bir tanesi de hiç şüphesiz mutfağıydı. Osmanlı’da mutfağın önemini Topkapı Sarayı’nın mutfağının tamı tamına 5250 metrekare olmasından anlayabiliriz aslında. Osmanlı mutfağının dünya mutfakları arasında hatrı sayılır bir yere sahip olmasını ise Anadolu’nun bereketli topraklarına, tarihi zenginliklerine ve farklı kültürlerin etkisine bağlayabiliriz. Kısaca toparlamak gerekirse; Osmanlı’nın zengin mutfağı, daima bu toprakları ziyaret edenleri şaşırttı! Peki, Osmanlı mutfağında ne tür lezzetler vardı? İşte Osmanlı mutfağına ait 8 farklı ve leziz yemek!
More Posts
Share by: