Balkan Mutfağından Sofralarımıza Gelen 7 Leziz Yemek

Erhan Kaya • Feb 07, 2022

Avrupa’nın etnik ve kültürel açıdan en fazla ilgi gören bölgelerinden biri olan Balkanlar, aynı zamanda oldukça özel ve ilgi çekici bir mutfak kültürüne sahip. Üstelik Balkan mutfağının birçok leziz yemeği bizim mutfağımızın da vazgeçilmezi! Bu yazımızda Balkan mutfağından sofralarımıza gelen muhteşem tatlara yer vereceğiz. İşte bizim mutfağımıza ait olduğunu düşündüğünüz ama aslında Balkanlara ait olan o vazgeçilmez lezzetler!

Burek (Börek)

Yufkanın beyaz peynir, kıyılmış et veya sebze ile doldurulması ile hazırlanan burek; yani börek eski Osmanlı mutfağında da günümüzde olduğu kadar yaygındı. İşte çok sevdiğimiz bu lezzetin anavatanı Balkan mutfağı! Leziz Balkan yoğurdu ile başka bir tada dönüşen burek, hem bizim hem de Balkan sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden sadece bir tanesi.
 

Polneti Piperki (Dolma Biber)

Sofralarımızın en sevilen lezzetlerinden biri olan dolma biberin de anavatanı Balkan mutfağı. Pirinç, kıyma, sebze ile doldurulan dolmalık biberler, Balkan mutfağında tencerede değil fırında pişiriliyor. Bizler genelde tencerede pişirsek de bu muhteşem lezzet sofralarımızın en yaygın lezzetlerinden!

Palachinke (Krep)

Balkan mutfağında palachinke olarak adlandırılan ve bizdeki krepin neredeyse aynısı olan bu lezzet yumurta, buğday unu, süt ve tuzdan akıcı bir hamur hazırlayıp kızartılarak hazırlanıyor. Ardından ise çikolata, reçel veya meyve ilavesi ile servis ediliyor.


Tavche Gravche (Kuru Fasulye)

Sofralarımızın sevilen lezzeti kuru fasulye, Balkan mutfağında da son derece yaygın bir yemek. Ama elbette bazı farklılıklar söz konusu. Kuru fasulye Balkanlarda genelde tavada yapılıyor ve bizdekine göre daha kuru oluyor. Fasulyeler daha diri bırakılıyor ve minimum salça ile hazırlanıyor. Elbette onun da tadı en az bizdeki kadar güzel!

Ajvar

Balkan mutfağından çıkan muhteşem sos, ülkemizde de son derece rağbet görüyor. Genelde patlıcan, kırmızıbiber ve sarımsak ile hazırlanan ajvar, aslen bir Yugoslav lezzeti. Günümüzde hem bizim sofralarımızda hem de Balkan sofralarında halen çok yapılan bu sos genelde sonbahar aylarında hazırlanıyor ve kış boyunca afiyetle tüketiliyor.



Elbasan Tava

Balkan mutfağından sofralarımıza gelen vazgeçilmez tatlardan birisi de hiç şüphesiz Elbasan Tava’dır. Haşlanmış kuzu etinin yumurta, sarımsak ve yoğurtlu sosla fırına verilmesi ile hazırlanan Arnavut kökenli bu yemek, ismini Arnavutluk’un Elbasan şehrinden alıyor. Bu leziz yemeğin en güzel halinin kendi yerinde yapıldığı iddia ediliyor; sebebi ise bölgede yetişen hayvanların çok sağlıklı beslenmeleri ve etlerinin kekik kokması olarak gösteriliyor.


Popara (Papara)

Ülkemizde papara olarak bilinen popara, Balkanların en basit ama lezzetli yemeklerinden birisi. Popara’nın hazırlanışı için yağda kızdırışmış toz biberin içine lokmalara ayrılmış ekmekler ve parçalanmış peynirler atılıyor. Kulağa bir hayli garip gelse de lezzeti tartışmasız.


Galata Kulesi
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Galata Kulesi, İstanbul denince akla ilk gelen sembollerden birisidir. Dünyanın en güzel şehri olan İstanbul’un silüetinin ayrılmaz parçası olan Galata Kulesi’nin tarihini ve kule hakkındaki efsaneleri birlikte inceleyelim.
Kız Kulesi
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Kız Kulesi, İstanbul’un en zarif simgelerinden birisidir. Tarihi MÖ 5.yy’a kadar uzanır. Yunanlılar tarafından İstanbul Boğazı’nın Üsküdar sahiline yakın bir noktaya inşa edilmiştir. Üsküdar’da, Roma İmparatorluğu’ndan kalma tek mimari eserdir. Kız Kulesi tarihte bir çok farklı amaçla kullanılmıştır. Hakkında bir çok efsane ve hikaye bulunan Kız Kulesi’nin tarihini ve özelliklerini birlikte inceleyelim.
Pierre Loti
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Pierre Loti Tepesi, İstanbul’un Eyüp ilçesinde bulunan bir tepedir. Adını Fransız yazar Louis Marie Julien Viaud’dan alan tepe, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. 1876’da İstanbul’a yerleşen ve burada bir roman yazan, daha sonra ismini Pierre Loti olarak değiştiren Fransız yazar, bugün hala bu turistik tepe ile birlikte anılıyor. Pierre Loti Tepesi, büyülü atmosferi ve muhteşem manzarası ile hayranlık uyandıran bir yer. Eyüp’ten tepeye teleferik ile ulaşabiliyorsunuz ve çevresinde çok sayıda kafe bulunuyor.
eminönü
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Eminönü, İstanbul’un tarihi ve turistik merkezlerindendir. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait bir çok tarihi merkez Eminönü’nde bulunuyor. Bu bölge tarihteki tüm medeniyetlerin ilgisini çekmiştir. ‘Eminönü’ ismi ‘gümrüğün önü’ anlamına gelmektedir. Osmanlı İmparatorluğu zamanında burada Gümrük Emirliği bulunuyordu. Semtin isminin de buradan geldiği düşünülmektedir. Eminönü, İstanbul’un tarihi ve turistik merkezlerindendir. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait bir çok tarihi merkez Eminönü’nde bulunuyor. Bu bölge tarihteki tüm medeniyetlerin ilgisini çekmiştir. ‘Eminönü’ ismi ‘gümrüğün önü’ anlamına gelmektedir. Osmanlı İmparatorluğu zamanında burada Gümrük Emirliği bulunuyordu. Semtin isminin de buradan geldiği düşünülmektedir.
Yerebatan Sarnıcı
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Yerebatan Sarnıcı efsanelere konu olmuş bir yapıdır. İstanbul’un Tarihi Yarımada’sında bulunan Yerebatan Sarnıcı 1500 yıldır ayakta ve tüm gizemi ile dikkat çekmektedir. İstanbul’da gezilecek yerler arasından eşsiz bir yapı olan Yerebatan Sarnıcı, Bizans döneminde inşa edilmiştir. Sultanahmet’te bulunan sarnıç, şehir halkının su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmıştır. Her yıl binlerce turisti ağırlayan sarnıçta bir çok gizem bulunuyor. Medusa Başları ve Ağlayan Sütun mutlaka görmeniz gereken şeylerdendir.
balat
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Fener semtinden sonra Balat semti başlıyor. Balat İstanbul’un en çok ilgi çeken mahallelerinden biridir. Burası eski bir Yahudi mahallesidir. Önceleri burada Yahudiler yaşıyordu. Balat isminin; Rum dilinde saray anlamına gelen “palation” kelimesinden türediği düşünülmektedir. 15. yüzyılda, İspanya’daki engizisyon mahkemelerinden kaçarak İstanbul’a gelen Sefarad Yahudileri buraya yerleştiler. İstanbul’a Sultan 2. Beyazıt’ın daveti ile gelmişlerdi. Balat’ta Yahudiler, Fener’de Rumlar ve Ayvansaray’da Müslümanlar huzur içinde uzun yıllarca yaşadılar. Buradaki Yahudi topluluklar 1950’lerde başlayan İsrail göçü nedeni ile mahallelerini terkettiler. Balat’ı gezerken mutlaka görmeniz gereken yapılar var. Bu listede o mekanları bulacaksınız.
Vakıf Han
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Sirkeci’deki tek 5 yıldızlı otel olan Legacy Ottoman Otel’in binası oldukça önemli bir tarihe sahiptir. Otel; ihtişamlı görüntüsü, göyüzüne yükselen kubbeleri ve önemli lokasyonu ile gerçekten de ismi gibi ‘efsanevi’ bir yapıdır. Legacy Ottoman Otel’in binası 100 yıllık bir tarihe sahip. Osmanlı’nın son dönemlerine şahitlik yapmış ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna tanık olmuştur.
Legacy Ottoman
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Legacy Ottoman Otel binası, 1911 yılında Türk Milli Mimarlık akımının baş temsilcisi Mimar Kemaleddin Bey tarafından tasarlandı. 4. Vakıf Han binası olarak inşa edilen bina, Türk resmi mimari yapılarının ilk örneğidir. Osmanlı İmparatorluğu’nun yükseliş döneminin ilk mimari eserlerindendir. 20. yüzyılın başlarında bu bölgedeki resmi ofis ihtiyacını karşılamak için inşa edilmiştir.
balat
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Balat, İstanbul’un tam merkezinde bulunan küçük bir semt. Balat turu yapmak, İstanbul’un yerli ve yabancı ziyaretçileri için en eğlenceli aktivitelerdendir. Balat bölgesini en güzel şekilde gezmek için, Cibali – Fener – Balat mahallelerini tamamıyla gezmek gerek. Bu yürüyüş rotasında kültür dolu mekanlar, fotoğraf çekebileceğiniz eğlenceli yerler keşfedeceksiniz. Bu yazımızda Cibali ve Fener bölgesini anlatacağız. Bir sonraki içeriğimizde Balat ile ilgili seyahat önerilerini bulacaksınız. Balat gezi rehberini buradan inceleyebilirsiniz.
simit
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Ülkemiz şüphesiz ki, misafirlerine birçok yemek çeşidinin deneyimlenebileceği bir ortam sunuyor. Bu durumun en büyük nedeni binlerce yıl boyunca onlarca medeniyetin bu topraklarda yaşamış olması. Medeniyetler bu topraklardan geçip giderken arkalarında kültürlerini bırakıyorlar. Bu kültürlerden bir tanesi de birbirinden güzel lezzetler. Konu Türkiye olunca bu lezzetlere herhangi bir kafede rastlayabileceğiniz gibi herhangi bir sokakta da rastlayabiliyorsunuz. Osmanlı zamanında sokak lezzetlerinin apayrı bir yeri vardı. Gün doğumuyla kurulan tezgahlar, gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürüyordu. Hizmetkarlar, halk, tüccarlar ve nice gezginler bu seyyar satıcıların sokak lezzetleriyle karınlarını doyuruyorlardı. Ve bu sokak lezzetleri günümüze kadar ulaştı! İşte Osmanlı döneminden günümüze kadar gelebilmiş ve aşina olduğumuz 6 sokak lezzeti.
More Posts
Share by: